Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

fredag 13 juli 2012

Fredag den trettonde

Idag på Heden Ölmbrogården kom diskussionen upp varför man anser "Fredag den trettonde" vara en otursdag?
Vi gick naturligtvis och "googlade" och hittade detta info på Wikipedia.
(Lägger in info:t nedan)
 Detta läste vi upp efter lunchen och sedan diskuterade vi vad vi hade haft för erfarenheter av just fredag den trettonde. En del av våra boende hade faktiskt riktiga olyckshistorier att berätta som inträffat just denna dagen. Många intressanta diskussioner!

Härkommer info:t
Fredagen den 13, som inträffar en till tre gånger varje år,[1] är enligt skrock en otursdag.
Föreställningen om fredagen den 13 som olycksdag kan tidigast beläggas i mitten av 1800-talet, och verkligt spridd bland folk i allmänhet blev den först på 1900-talet. Idén vann anklang inte minst inom litteraturen, till exempel i Thomas L. Lawsons roman Friday, the Thirteenth (1907), som handlar om panik bland börsmäklare på Wall Street. Först under decennierna därefter började man på allvar uppfatta fredagen den 13 som en dag då man borde ta sig i akt, och under de senaste decennierna har vi fyllt på mytfloran genom att söka oss tillbaka i historien på jakt efter diverse olyckor som sägs ha inträffat på datumet ifråga. Ett av de senaste tillskotten är att ett betydande antal ordensmedlemmar från Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V.[2] Många av dessa torterades och avrättades dessutom.[källa behövs]
En annan hypotes grundar sig på att Jesus hade 12 lärjungar, och när Jesus blev förrådd var Judas den trettonde vid bordet. Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns 13 personer totalt och att Jesus korsfästes och dog på långfredagen.
Vidare finns i den nordiska mytologin en berättelse om hur svekets och ondskans gud Loke kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall - och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil.[3]

källa:http://sv.wikipedia.org/wiki/Fredagen_den_13

//Therese Ölmbrogården

Inga kommentarer: