Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

onsdag 5 december 2012

Kostprojektet

Igår redovisade Heden Ölmbrogården Kostprojektet som vi har arbetat med i ett år.
Alla boenden som vart med i Kostprojektet redovisade också sina projekt.
Vi var i Länssalen på slottet.
Här kommer en bild på Ölmbrogården Hedens modiga redovisare:


Nu tänkte jag presentera för er här på bloggen vad vi arbetat med i vårt projekt:

Vi har försökt att förbättra måltiden och måltidsmiljön för våra boende.
Vi har redan arbetat mycket med måltiden i många år på Heden Ölmbrogården.
Vi skiljer alltid på vardag och fest genom att duka fint på helger och vid festliga tillfällen.
På fredagar har vi fredagsmys och vi brukar alltid ha något speciellt som personalen lagar till eller bakar på helgen. Ofta brukar idén till det vi lagar eller bakar komma från någon av våra boende, något de önskar eller kommer ihåg ifrån förr.
Vi har verkligen arbetat med att skapa en mer stimulerande måltidsmiljö med reminiscenstänk för att väcka gamla minnen. Vi började med köket på Heden 2, nämligen vårdboendet där miljön var minst sagt torftig.
Här kommer jag presentera några bilder som visar miljön idag som vi kommer arbeta vidare med:


Hyresvärden har tapetserat nya tapeter. Personalen har målat bröstpanelen vit. Vi har sytt nya gardiner, kuddar och klätt om soffan. Vi har satt upp nya hyllor på väggarna. Personalen har hjälpts åt att ta med och köpa  gamla saker till prydnad som kan hjälpa att väcka minnen.


Reminiscens


Örter i fönstret (då det är svårt att ha levande växter på ett vårdboende för dementa)


Den lantliga soffan och de nya mjuka "goa" kuddarna...


Menytavla för att stärka "känslan av sammanhang" (KASAM). Hanterbarhet, begriplighet och meningsfullhet.



Inköp av servis, "Swedish grace".



Köket har arbetat med att förbättra sufflekosten. Sufflekosten ska så gott det går likna den normalkost som serveras. Förr kunde fisken vara en vit liten dallrig fyrkant. Detta är en bild på stekt strömming, potatismos och kokta grönsaker.

Nu kommer kommer miljögruppen inom kostprojektet ta lite välförtjänt julledigt och efter nyår kommer vi att sätta tänderna i köket på Heden 1.
Då ska bröstpanelen målas och köket ska inredas med reminiscens känsla...
och som vi fick lära oss på redovisningsdagen på slottet, att bra... kan naturligtvis göras bättre...

//Therese, Lisbeth, Elisabeth och Viktoria Heden Ölmbrogården.

Inga kommentarer: