Här kommer receptet på tårtan som gjorde succé! Ur Allers nr. 18.
Lyxig rabarbermarängtårta
Den här underbara tårtan är godast dagsfärsk.
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
8 dl rabarber i mindre bitar
2 dl syltsocker
5dl vaniljkräm
Maräng:
4 äggvitor
3 dl socker
3/4 dl flagad mandel
Servering:
2 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner de torra ingredienserna och rör varsamt smeten slät. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min. Prova med en sticka att den är klar. Låt kakan svalna några minuter i formen och stjälp sedan upp att kallna under bakduk. Lägg ner rabarbern och syltsockret i en kastrull. Värm upp på svag värme under omrörning tills rabarbern börjar safta sig och sockret smält. Låt sedan småkoka utan lock i ca 2 minuter. Ställ åt sidan att kallna. Gör vaniljkrämen enligt receptet på förpackning. Sätt ugnen på 225 grader. Dela kakan i tre bottnar. Lägg den understa på en bakpapperklädd plåt. Bre över hälften av rabarbersylten och ovanpå den ett lager vaniljkräm. Lägg på nästa och bre ut fyllning även på denna. Det blir ca 2 dl vaniljkräm över, spara denna att servera till tårtan. Vispa äggvitor med absolut rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vipning tills massan är blank och styv. Bre ut marängsmeten så att hela tårtan och kanterna täcks. Strö över mandel.Grädda tårtan i mitten av ugnen i 8-10 minuter eller tills marängen börjar få en svagt gyllenbrun färg. Vispa grädden och vänd ner den sparade vaniljkrämen att servera till tårtan.
LYCKA TILL!
//Marie-Helén och Gunilla Vintrosahemmet
2 kommentarer:
Tack för receptet !
Hej!
Lycka till och hoppas ni tycker lika mycket om den som vi gjorde!
mvh Marie-Helén Ardeman Vintrosahemmet
Skicka en kommentar