Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

lördag 2 februari 2013

Såpor och reklam

Igår, fredag på Heden Ölmbrogården strax innan lunch passerade jag tv-rummet. Där satt nästan alla våra boende bänkade framför tv:n tillsammans med vår frukostvärdinna. Alla satt som klistrade framför den engelska såpan "Hem till gården".
Alla var fullt engagerade, man frågade varandra om vad som hänt igår, om vem som var gift med vem och vår frukostvärdinna hade svar på alla frågor!
- Ja men han var ju gift med henne förr och nu är han gift med... och de där två, de har väl haft lite fuffens med varandra....men vänta nu...han var väl död? Så där höll det på...
När vi sedan skulle ta oss ut i köket för att äta lunch hörde jag en undersköterska prata med en av våra boende om såpan:
- Jo den har ju gått i många år den serien, jag kommer ihåg att min mamma följde den varje vecka, sa undersköterskan.
Hem till gården var en sån där serie som nästan alla följde och såg fram emot varje vecka, då den startade år 1972 och hette "Emmerdale farm" i orginaltitel och handlade om familjen Sugden.
1988 började serien sändas två ggr i veckan och år 2002 blev den en regelrätt såpa och började sändas fem ggr i veckan. Nu kan vi se den på tv4 varje vardag strax före lunch.
Hem till gården verkar vara reminiscens för både boende och personal...
Till och med tv-reklam kan ha en reminiscensfaktor...
I reklam pausen mitt i såpan hördes från tv-rummet och tv:n sången:

- Stars shining bright above me
  Night breezes seem to whisper I love you..
  Birds singing in the Sycamore trees
  Dream a little dream of me...

En av våra boende och en personal började sjunga med i reklamen...

Så, man ska aldrig förakta varken såpor eller tv-reklam, de kan vara upphov till underbara reminiscensstunder...
//Therese Heden Ölmbrogården.

Inga kommentarer: