Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

torsdag 12 juli 2012

Sista veckans konstverk...

Här kommer det sista veckans konstverk av de tavlor som hänger på Vintrosahemmet, som är med i våra boendes projekt att "sprida kultur".

Veckans konstverk är " Motiv från Timmermansgatan" 
Konstnären heter Eugéne Jansson(1862-1915)


Trappan stiger brant mot Södermalms höjder. Det är Timmermansgatan i Stockholm målad i skymningsljus. Lyktan sprider ljus över husfasaden och en del av trappan som för övrigt vilar i mörker. Molnen färgas svagt rosa av solnedgången och himlen skiftar i blåvioletta toner. Han målade Stockholmsmotiv , ofta i skymning eller i gryningsljus, för att skapa en förtätad stämning.
Många av hans motiv är från Södermalm där han bodde och från 1891 hade sin ateljé.
Han återkom ofta till utsikten mot Riddarfjärden och Gamla stan i sina stämningsfulla motiv.
Jansson var en mästare att förena nationalromantikens naturmystik med en ny känsla för den moderna staden. Längst ned till höger syns konstnärens signatur och årtalet 1899.
Olja på duk.

Om konstnären:

Eugène Fredrik Jansson, född 18 mars 1862 i Jakobs församling i Stockholm, död 15 juni 1915Stockholms sjukhem i Skara, var en svensk konstnär.[1] Fadern Fredrik Ferdinand Jansson född 1834, modern Eugenia Augusta Amalia, född Hedman 1842, var båda födda i Stockholm. Hans yngre bror Adrian Edvard Jansson född 24 april 1871 var även han konstnär.[2]
Jansson utförde flera stora landskapsmålningar med stockholmsmotiv, ofta i kvälls- eller nattstämning,ofta från sin bostad på Timmermansgatan nr 2, hållna i en genomgående blåaktig ton. Han kallas därför ofta blåmålaren. Han låter gärna långa, ringlande rader av gatlyktor reflekteras i vattnet. Senare övergick han alltmer till att måla kraftiga, nakna manliga gestalter, som solbadarbadhusbryggor eller utövar atletik. Konstnären led av en njursjukdom som tvingade honom att regelbundet gymnastisera och bada. Han fick genom kontakter tillträde Flottans badhus på Skeppsholmen där han fann gott om modeller för sitt figurmåleri.[3] Dessa dukar utmärker sig med en frisk och solig stämning, med noggrant studium av det anatomiska.
Jansson tillhörde tillsammans med bland andra Carl Larsson, Ernst Josephson, Karl Nordström, Nils Kreuger, Richard Bergh de så kallade Opponenterna, och han blev också medlem i Konstnärsförbundet. Han utbildade sig mest på egen hand, men han gick en kort tid på Konstakademien och studerade även för Edvard Perséus.
Jansson är representerad i Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum, Waldemarsudde och Thielska galleriet.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Jansson


Vi tackar Kultursamverkan för chansen att få vara "Kulturspridare".

Är ni mer intresserade kan ni gå in & titta på: http://www.kultursamverkan.nu/

(Vi på olmbrovintrosa:s blogg kommer fortsätta leta konstverk som inspirerar oss till samtal på våra boenden & inlägget kommer att dyka upp på bloggen igen!)

//Therese Ölmbrogården.

Inga kommentarer: