Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

fredag 24 april 2015

Utbildning och Bingo...

...var på torsdagens schema på Vintrosahemmet.

Väntjänsten var här och spelade Bingo med våra boende, det är alltid uppskattat! Skönt att komma "iväg" och göra något en stund, träffa lite andra människor, vinna något gott...fika och äta gott...skratta gott tillsammans...

För kostombuden var det central kostombudsträff igår. Det är alltid vår duktiga dietist i Örebro kommun Stina Engelheart som ordnar dessa träffar för oss kostombud som arbetar både i Hemvård och särskilda boenden.
Igår fick vi en föreläsning av Agneta Yngve som arbetar på Restaurang- och Hotellhögskolan Campus Grythyttan.
Hon pratade om maten - mötet - rummet. Vikten av att måltiden äts i en tilltalande miljö, hur vi presenterar maten, att den är näringsrik och anpassad för våra boende.

Hon berättade om mat och måltidskultur i Sverige på 30-40-50-talet då de flesta av våra boende hade sina "storhetstid" då de lagade mat, odlade m.m. vad man åt och drack i olika samhällsklasser under den perioden.

Henrik Scander pratade om inspiration och mat och dryck. Drycker som passar till olika mat, smaker som passar ihop, hur vi dukar fint med enkla billiga medel. Hur vi kan dekorera maten på olika vis.

Henrik Olsson talade om sitt arbete som kock och hur vi i äldreomsorgen ska kunna komma vidare och utveckla måltiden till en bättre upplevelse, vi hade grupparbeten där vi tog fram goda idéer, tips vad vi gör idag och vi fick skriva vad vi vill förbättra med måltiden.

Undertecknad berättade om hur vi på Vintrosahemmet tillsammans med projektet Klimatsmart mat som pågår i Örebro kommun utformat enklare mallar för egen matsvinnsmätning utanför den ordinare matsvinnsmätningen som alla boenden gör två gånger om året.
Vi mätte under tre veckor tre olika saker,potatis/grönsaker vi kokar själva, huvudrätten, kvällsmaten.
Det gjorde vi för att synliggöra mer vad som blir för mycket/för lite, så att vi kan tillsammans med vårt kök kan anpassa mängden mat.
Vi skrev även upp i tre veckor vad vi slängde från förråd och kylar. Oftast tycker man att man inte slänger så mycket...men skriver alla ner, så man verkligen ser vad som slängs så blir det tyvärr en del, det ska vi nu försöka ändra på! Ett enkelt och smidigt sätt att ta reda på hur det står till på sitt boende med svinn! Nu jobbar vi vidare för att minska matsvinn, öka inköp av ekologiska och fairtrade varor till våra boende, göra god och nyttig mat i en trivsam miljö!

//Marie-Helén Vintrosahemmet

Inga kommentarer: