Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

söndag 22 januari 2012

Bondepraktikan...

På söndagen på Heden Ölmbrogården har vi läst lite i Bondepraktikan.
Vi läste om Januari månad. Vi fick reda på att på onsdag den 25 jan ska vi hålla ögonen öppna, för om det blir sol denna dag blir det ett fruktsamt år och blir det regn eller snö så blir det ett medelmåttigt år. Så nu är det bara att vänta och se vad onsdag den 25 jan har med sig!
Det var en spännande bok, med gammalt språk och underliga förutsägelser. Vi skrattade en hel del!
Vi läste även lite om fåglar, om hur de klarar vintern och pratade om vilka våra favoritfåglar är.
Alla har sina favoriter!
Ingen söndag blir den andra lik, förra söndagen arrangerades en trevlig sångstund som var mycket uppskattad.

//Therese Ölmbrogården

Om Bondepraktikan:
(Det är en folkbok som med utgångspunkt i traditionerna utvecklats till ett slags handbok med råd och tips för bönder. Märkesdagarnas beskaffenhet ansågs kunna förutsäga framtida förhållanden, och boken gjorde anspråk på att uppfylla bönders önskan att spå väder. SMHI påpekar att väderspådomar som förekommer i Bondepraktikan ibland kan ha vetenskapliga orsaker som bakgrund, men att det mesta ska ses som kuriosa.)
Källa: [1]http://sv.wikipedia.org/wiki/Bondepraktikan

Inga kommentarer: