Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

torsdag 5 januari 2012

Trettondagsafton & Torsdag

Heden Ölmbrogården:
Torsdagen är traditionellt sett en dag då man äter soppa.
Denna torsdag och Trettondagsafton var inte annorlunda, till lunch serverades soppa.
Soppan serveras ofta i en stor soppskål och nästan varje gång den skickas runt bordet pratar vi och skrattar om när Emil i Lönneberga stoppade huvudet i soppskålen.
Astrid Lindgrens berättelser kommer de flesta ihåg och tycker om, det påminner många om deras egen barndom. Så idag läste vi berättelsen om "när Emil körde huvudet i soppskålen".
Det är en sån underbar berättelse full av humor! Vi skrattade alla när Emils mamma försökte tvätta Emils öron innan han skulle åka till doktorn i Mariannelund för att ta bort soppskålen och så även hon fastnade med sitt finger i soppskålen. Och Emils pappa säger:
- Är det ingen mer som ska klämma in sig i soppskålen, gör det för all del, så kan jag ta stora höskrindan och frakta hela Katthult till doktorn i Mariannelund...
Många goda skratt blev det! Astrid Lindgen visste hur man skulle skriva!
Efteråt delade de boende med sig av många härliga historier från förr, om hur de köpt strutar med godis hos handlarn för 5 öre och 2 öre. Och om hur man skrev upp på bok i affären och betalade en gång i månaden. Många saker har förändrats! Nu betalar man knappt inte ens med pengar längre...
//Therese Heden Ölmbrogården.

Inga kommentarer: