Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

söndag 10 juni 2012

"Framtidsdagar"

Vi bloggerskor fick förfrågan om vi ville vara med på "framtidsdagar" på en högstadieskola, det var lärare och syo som ordnat detta. Eleverna skulle ta reda på om olika yrken, de såg på film om yrken, diskuterade fram och tillbaka för och nackdelar, vad som var bra och dåliga jobb.

Så fick de träffa oss, de var lite tysta i början...men de tinade upp och blev riktigt frågvisa till slut! De frågade allt möjligt från : får ni byta blöjor? till spelar de mycket bingo?

Vi berättade om utbildningen till undersköterska och alla olika inriktningar man kan välja. Pratade om vilka olika typer av vårdyrken det finns...arbeta på sjukhus, arbeta med funktionshindrade, personlig assistent, hemvården, vård och omsorgsboenden,psykiatrin m.m.

Vi berättade om hur fint det är att få ta hand om svårt sjuka människor i livets slut, att få göra deras sista tid i livet så fin och bra som möjligt! Att det kanske går att göra det där som man har längtat efter...det man inte klarar själv, att vi skrattar, upplever och finns tillsammans...att få leva tills man dör. Att vi lindrar, tröstar och finns där för dem och deras närstående.

Är det inte svårt när man kommer de gamla så nära frågade en tjej, Jo det är det, men livet är så, det vet vi, de som flyttar in hos oss kommer att dö. Det är sorgligt, men vad viktigt och stort det är att ha försökt ge dem en bra sista tid i livet!
//Marie-Helén och Therese Ölmbrovintrosa

Inga kommentarer: