Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

torsdag 7 juni 2012

Veckans konstverk

Veckans konstverk är "Solnedgång" och konstnären är August Strindberg (1849-1912).



En röd sol går ned över fjärden. Himlen är gråtung och havet ligger stilla och svart. Några kala klippor av tecknas i förgrunden. Kanske är det lugnet som råder före stormen.
Det yttre havsbandet i Stockholms skärgård var ett favoritmotiv hos Strindberg. Hans måleriteknik var djärv och uttrycksfull. Målningen gjordes med palettkniv och tjocka lager med färg, som gav ett kraftfullt intryck.
" Man ska se naturen i dess totalitet, sådan den verkar, icke sådan den är i verkligheten" säger Strindberg och betonar vikten av att måla ur minnet och med fantasin. August Strindberg började måla år 1872 och fortsatte med det i olika perioder på 1890-talet fram till 1907. Denna solnedgång är målad år 1892.
Olja på papp.

Om August Strindberg:

Johan August Strindberg, född 22 januari 1849 i Stockholm, död 14 maj 1912 i Stockholm, var en svensk författare, dramatiker och bildkonstnär (målare). Han räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla författare. Internationellt är han främst känd som dramatiker. Under fyra decennier var Strindberg en dominerande gestalt i det litterära Sverige. Han var ständigt omdiskuterad och ofta involverad i personliga konflikter. Hans verk innehåller ett flertal romaner, noveller och dramer som räknas som klassiker inom svensk litteratur.[1]
Strindberg var mycket produktiv (trots perioder av tystnad) och banbrytande inom flera genrer. Allmänt betraktas han som en nydanare av det svenska språket. Strindberg hörde till åttiotalisterna.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/August_Strindberg

//Therese Ölmbrogården.

Inga kommentarer: