Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

söndag 25 november 2012

KASAM

Om du undrar vad KASAM är som det står om nu och då här på bloggen lägger jag in en text nedan kopierad från Socialstyrelsen:

KASAM har utvecklats för att mäta en livshållning, som kan öka motståndskraften vid stress och därmed vara en hälsobefrämjande egenskap.

Känsla av sammanhang

Beteckning:

KASAM

Syfte:
Mäter känsla av sammanhang, position på skalan hälsa – ohälsa samt rörelse mot dess friska pol.
Målgrupp:
Allmän population
Beskrivning:

KASAM har utvecklats för att mäta en livshållning, som kan öka motståndskraften vid stress och därmed vara en hälsobefrämjande egenskap. Begrepp som påverkar känslan av sammanhang för en person är begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet.

Känslan av sammanhang är snarast ett förhållningssätt, som uttrycker i vilken utsträckning man har en varaktig och genomträngande känsla av tillit till sin egen förmåga att möta livets olika skiften. Poängen i självsvarsformuläret kan variera mellan 29 och 203. Högt värde tycks tyda på hälsobefrämjande egenskaper.

Mer om metoden


Antonovsky, A. Hälsans mysterium. Bokförlaget Natur och Kultur. 1991.

Källa:http://www.socialstyrelsen.se/evidensbaseradpraktik/bedomningsinstrument/funktionshinder/kasam

//Therese Heden Ölmbrogården

Inga kommentarer: