Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

söndag 25 november 2012

Salutogent nätverk

Jag har tidigare skrivit på bloggen att Heden Ölmbrogården är under år 2012/2013 med i ett "Salutogent nätverk" tillsammans med  åtta andra boenden från åtta andra kommuner runt om i landet.
Kommunerna som är med i det "Salutogena nätverket" denna gång är:
Nyköping, Jönköping, Västerås, Hultsfred, Piteå, Svalöv, Enköping, Malmö och så vi, Ölmbrogården som representerar Örebro kommun.
Ledare  och anordnare av nätverket är Peter Westlund (Docent i socialt arbete och handledare) och Elisabeth Spjuth ( Chefredaktör för tidningen Äldreomsorg, sektoransvarig äldreomsorg).
På nätverksträffen får kommunerna en uppgift som ska arbetas med och redovisas på nästa träff.
Varje kommun kommer att granskas utav en annan kommun, enligt en föruppgjord ordning.
(Vi, Örebro Kommun kommer att granska Hultsfreds kommun och vi kommer att granskas av Malmös kommun.)
Varje kommun ska vara värd för en nätverksträff.
Den kommunen som är värd ska granskas.

Den 21-22 Nov var vi på "Salutogent nätverk".
Nyköpings kommun var värd denna gång.
Nyköpings kommun blev granskade av Enköping.

Uppgiften inför denna nätverks träff var:
 
-Hur kan man leva på ett äldreboende?
Beskriv tre boende, hur de lever sina liv på äldreboendet?
Hur använder de boendet som resurs utifrån KASAM (känslan av sammanhang).

Nyköpings kommun blev granskade enligt denna uppgift.

Det var väldigt spännande och intressant att lyssna till de olika liv, som boende runt om i vårt avlånga land, kan leva på våra äldreboenden idag. Det väckte många tankar och funderingar!
Det var härligt att höra att så många boende runt om i landet faktiskt trivs, på sitt boende, att man lever det liv man väljer själv, med boendet som resurs.

Jag tror att detta kommer bli ett väldigt givande år!

Vi kommer lära oss mycket av varandra, alla kommuner, och med av hjälp av Peter Westlund och Elisabeth Spjuth kommer vi kunna öka hanterbarheten, begripligheten och meningsfullheten för många runt om i landet. Det känns hoppfullt!

Nu är det dags att ta tag i nästa uppgift inför nästa träff, men det kommer jag skriva om vid ett senare tillfälle här på bloggen!

//Therese Heden Ölmbrogården.

Inga kommentarer: