Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

lördag 11 februari 2012

Efter vår kostutbildning i kost med förändrad konsistens satte tankarna igång i personalen.
Vi funderade över nästa helgs fredagsmys...Hur skulle vi göra så att alla boende kunde äta samma sak. Tidigare hade vi anpassat och serverat olika saker på gruppboendet och vårdboendet.
Nu hade vi fått en utmaning!
Vi bestämde att vi skulle göra våfflor med räkor, en klick creme fraiche, hackad röd lök, röd rom, en citronskiva och en dillkvist.
Våfflor kan vara segt och svårt tugga och därför svårt att servera på vårdboendet.
Vi tittade i receptboken vi fått från Findus för att hitta inspiration.
Där hittade vi att man kunde göra omelett smet istället för våffelsmet. Vi provade att grädda omelett smeten i våffeljärnet för att det skulle se ut som riktiga våfflor. Det gick riktigt bra!
Det som vi dekorerade våfflan med blev mixat till en skagen röra till de boende som behövde konsistensanpassad mat.
Såhär blev resultatet!


Detta serverades inne på Gruppboendet:

//Therese, Cicci och Marianne,Ölmbrogården

3 kommentarer:

Gunilla Arneström sa...

Det ser fantastiskt gott ut.Hoppas det smakade lika bra,vi äter alla med ögat också och ni har verkligen dekorerat inbjudande. Det är väl spännande att få lite nya tips för maten till de äldre

Ölmbrovintrosa sa...

Tack så mycket! Alla våra boende åt med god aptit och tyckte att det var mycket gott!
Kostutbildningen vi gick var väldigt inspirerande!
Eftersom vi ska fokusera mer på kosten nu på vårt boende låg den helt rätt i tiden.
Vi kommer att fortsätta fundera mer runt kost med förändrad konsistens för att göra maten till en upplevelse för både ögat och gommen...
//Therese Nilsson, undersköterska, Ölmbrogården.

Viktoria USK sa...

Vad mysigt hi har gjort det för våra boenden. Kan var stolt över er. Det ser jättegott ut. Nästa gång får ni laga mat till mig.