Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

lördag 24 mars 2012

Pelle Näver...

En man som vi inte kände till så mycket, som var väldigt omtyckt som skald.

Hans egentliga namn var Josef Högstedt, han föddes 1897. Växte upp och bodde i socknen Stenberga utanför Vetlanda. Han levde där i torpet Näverlunda, där hade han sin diktarstuga.

Han fick avbryta sin militära bana pga. sjukdom, blev skald istället. Pelle Näver var en av de mest lästa lyriker.
Gav ut ett tjugotal böcker, Han publicerade varje vecka under 44 år en dikt i 33 dagstidningar!
//Marie-Helén Vintrosahemmet

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för info:t! =)
Vi ska läsa ytterligare dikter av Pelle Näver idag. Hjärtats vilda rosor, Aftonpsalm och de tre svanorna...
mvh Therese Ölmbrogården

Ölmbrovintrosa sa...

Hej! Hoppas ni får en trevlig diktstund i det vackra vädret!
Marie-Helén Vintrosahemmet

Anonym sa...

Det fick vi verkligen! Två av våra boende kände redan till Pelle Näver, men han var en ny bekantskap för många!
Våra damers favorit dikt av Pelle Näver är nog fortfarande vårmånad som du la in, men de tyckte också om hjärtats vilda rosor och aftonpsalm, medan de tyckte att de tre svanorna var svår att förstå!Men vi alla var överens om att Pelle Näver är nog en ny favorit!
//Therese Nilsson Heden Ölmbrogården.

Desirée sa...

Min syster är gift med Pelle Nävers barnbarn Pär-Olof Högstedt som föreläser om sin farfar o läser hans dikter....kanske skulle vara intressant för er med ett besök av honon..isf får ni höra av er:-) Hälsningar Desiree Hemtjänsten Ölmbrotorp!

Ölmbrovintrosa sa...

Hej!
Vad roligt! Kanske vill både Vintrosahemmet & Ölmbrogården ha ett besök. Jag letar på dig på huset! =)
med vänliga hälsningar Therese Heden Ölmbrogården.

Unknown sa...

Hej!
Råkade se detta när jag sökte på Pälle Näver på nätet och kunde inte låta bli att skriva en rad. Kul att ni läser av Pälles dikter och han kallade ju sig just för Pälle Näver och Pälle med Ä :-). Om ni kommer ned till Stenberga i Vetlanda kommun i sommar så kan ni titta på vår sommarteater "Dä ä som dä ä" som handlar om Pälles liv och en av replikerna i teatern är just "Och Pälle med Ä". Vi kommer att spela i månadsskiftet Juni/Juli och teatern är mycket sevärd. Själv har jag en roll som Pälle svärfar
Hälsningar Sigge Ahnstedt

Ölmbrovintrosa sa...

Hej Sigge!
Tack för att du skrev till oss! Intressant och trevligt med sommarteater om Pälle Näver! Tack för tipset och LYCKA TILL i sommar med föreställningarna
Med vänliga hälsningar Marie-Helén Ardeman undersköterska Vintrosahemmet