Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

söndag 25 mars 2012

Veckans konstverk

Veckans konstverk är: Vid frukostbordet av Laurits Andersen Ring.


Om Veckans konstverk: Kvinnan sitter och läser morgontidningen vid frukostbordet. Solljuset faller in genom den öppna dörren och utanför är en grönskande solvarm trädgård. I bakgrunden står ett stort träskåp mot väggen där en thesamovar och några vaser finns uppställda.
En frodig palm i en lerkruka står bredvid andra krukväxter intill dörröppningen. Hela rummets atmosfär andas lugn och rofylld morgonstämning.
Den danske konstnären Lauritz Andersen Ring  skildrar sin hustru vid ett stillsamt frukostbord i en målning 1898. Över hennes huvud sticker kvistar av myrtenträd fram som om de bildar en krona  på hennes huvud.
Trädet, enligt den grekiska mytologin, är en symbol för kärleken. I Dannmark används kvistar av Myrten till smycken för att pryda bruden. Kärleksfullt skildrar konstnären sin hustru kanske med tanke på denna symbolik.

Olja på duk.

Om Lauritz Andersen Ring
Lauritz Andersen Ring, född 15 augusti 1854 i byn Ring nära Præstö, död 10 september 1933, var en dansk målare.
Föräldrarna var torpare. L.A. Ring sattes i målarlära, blev gesäll och kom sedan till Köpenhamn där han studerade vid konstakademien 1875-77 och 1884-85. Han målade Interiör från landet (1880), Julbesök (1882), Potatislandet gräves upp (1883, alla tre i Hirschsprungs museum), Tiggarbarn utanför en bondgård (1883, de båda barnen överlägset karakteriserade).
Rings motivkrets utgörs, som redan dessa titlar visar, av den omgivning där han växt upp. Han skildrar danska bönder med rättfram omedelbarhet, med sanning och karaktär och med en primitivitet i åskådningssätt och känsla, som är fullt äkta. Framställningssättet, till en början ganska torrt, kantigt och färgfattigt, blev med tiden lättare och friare, men de resor till Paris och Italien, som Ring företagit, och de förträffliga kopior efter gamla mästare, som han utfört, har ej förmildrat hans individualitets styrka.
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lauritz_Andersen_Ring

//Therese Ölmbrogården

Inga kommentarer: