Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

fredag 16 mars 2012

Veckans konstverk

Veckans konstverk heter "Månsken i Uppsala" och konstnären är Bror Hjorth.


Om konstverket:

Det är sen kväll eller kanske tidig morgon i Uppsala. Ett studentpar vandrar hemåt i månljuset, en kvinna cyklar förbi. Domkyrkan avtecknar sig mot himlen. Det är sommar och fortfarande ljummet i luften. De ljusblå bräderna som skyddar träden skapar tillsammans med de röda staketen dynamik i målningen. Bror Hjorth eftersträvade rytm och volym i både sitt måleri och sina skulpturer. För att ge ytterligare tyngd åt målningarna skar han ofta grova ramar till dem och förgyllde dem sparsamt. De skulle ge ett genuint och rustikt intryck och inte se för eleganta ut. Bror Hjorths konst förmedlar en stark livskänsla och präglas av en motsägelsefull raffinerad grovhet. Månsken i Uppsala är målad 1941-1942.
Olja på duk.

Om Bror Hjorth:

Bror Hjorth, född 22 april 1894 i Marma, död 21 maj 1968 i Uppsala, var en svensk konstnär.
Bror Hjorth var son till skogvaktaren Emil Johanzon och Charlotta Johansdotter. Han är en av Sveriges mest kända skulptörer och målare. Han var lärare i teckning vid Konsthögskolan 19491959, där han hade bland annat Kerstin Kjellberg-Jacobsson som elev. Han bosatte sig efter studietiden i Uppsala. Han uppförde där sitt ateljéhus i Kåbo, Bror Hjorths Hus, som numera är museum. Bror Hjorth erhöll Sergelpriset 1955.
Under några år i början av 1930-talet drev Bror Hjorth tillsammans med Nils Möllerberg en skulpturskola i Stockholm. Bror Hjort tillhörde konstnärsgruppen Färg och Form.
Källa:http://sv.wikipedia.org/wiki/Bror_Hjorth

//Therese, Ölmbrogården.

Inga kommentarer: