Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

onsdag 5 december 2012

Repotage på IOR om vårt nya larmsystem

Kopierar och lägger in repotaget som ligger inne på IOR om Ölmbrogårdens nya larmsystem.

Bättre larm för boende och personal

5 dec |  
På Ölmbrogården, med demensboende och korttidsboende, blev man först i Örebro och troligen i Sverige, med ett avancerat och enhetligt larmsystem. Personalen har en speciell telefon där de kan se olika typer av larm och varifrån i huset larmet kommer.
Ölmbrogården är ett av Örebro kommuns många vård- och omsorgsboenden. Fördelarna med det nya larmsystem man fått är många. Tidigare hade man flera olika larmsystem att hålla reda på och blev det något fel kunde det ta alltför lång tid att avhjälpa det.
Från vänster Pernilla Hannukainen, Marianne Kangro och Lena Karlsson
Från vänster Pernilla Hannukainen, Marianne Kangro och Lena Karlsson

Visar platsen

– Förut visade larmet bara det rumsnummer som den äldre hade, men det var ju inte alls säkert att det var därifrån larmet kom. Nu finns olika zoner med sändare, som gör att vi kan se om den äldre befinner sig på sitt rum, i matsalen eller kanske på uteplatsen, säger Lena Karlsson, undersköterska och en av fem larmansvariga.
Den äldre har som tidigare en larmknapp att trycka på om de behöver hjälp. Personalen har en speciell sorts telefon där de kan avläsa olika typer av larm och även ringa till varandra. Det finns ett rörelselarm om den äldre går upp på natten, ett larm som visar om någon går ut och ett överfallslarm om man mot förmodan skulle komma i en sådan situation.
Larmknappen
Larmknappen

Tyst larm

– Det enda vi vill är att förebygga risker, till exempel fallrisken, innan det händer något. Vi har inte larmet för att bevaka eller begränsa den äldres rörelsefrihet, säger enhetschefen Marianne Kangro.
Larmet är kopplat till en webbplats och all personal loggar in när de går på sitt pass.
– En annan stor fördel, framför allt för den som bor här, är att larmet är tyst. Det ringer bara i vår telefon, och vill man kan man ju ha tyst läge även på den, säger Pernilla Hannukainen, undersköterska och larmansvarig.
Pernilla Hannukainen tar emot ett larm.
Pernilla Hannukainen tar emot ett larm.
De olika larmen har också olika färger i telefonen och olika ljudsignaler, så att man lätt kan uppfatta vilken typ av larm det är.
– Nu har alla personal telefon och vi kan också prata med de äldre på rummet via telefonen, säger Lena.

Fler boenden får systemet

Nu fortsätter införandet av det nya larmsystemet på sex vård- och omsorgsboenden i Örebro, Lindhultsgården, Södermalmshemmet, Jeremiasgården, Rostahemmet, Klosterbacken och Vintrosahemmet.
Personalens telefon

//Therese Heden Ölmbrogården.

Inga kommentarer: