Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

torsdag 2 oktober 2014

Kakor, saft och minnen

Vilka minnen man kan locka fram med enkla medel. Idag när vi stod på Kvalitétskonferensen med våra hembakta kakor och hemkokta saft fick vi många kommentarer som:

- Det smakar som saften jag drack när jag var liten.
- Kakorna påminner mig om min farmor som alltid bakade såna här kakor.
- Vilka minnen jag får av det här. Så gott det är.

Visst är det härligt med minnen och extra härligt tyckte vi det var när vi kunde ge samma upplevelse till allmänheten som vi ger till våra boende när vi gör något som att baka eller kokar saft.


Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Efter önskemål så kommer här receptet på saften.

Hallon och rödavinbärs saft

1,5 kg röda vinbär
2 kg hallon
2 liter vatten
500 - 600 gram socker till varje liter avrunnen saft.

Gör så här:
Lägg bären med vattnet i en stor kastrull. Låt koka upp och koka i ca 10 min. Rör om och mosa bären lite mot kanten av kastrullen.
Ta av från värmen. Sila av bären igenom en saft sil och låt stå och rinna av ca 1 timme.
Häll tillbaka saften i kastrullen och blanda ner sockret. Smaka dig fram lite. Beror på hur söt du vill ha saften hur mycket socker du ska ha i.
Låt koka upp, skumma av saften. Häll upp den färdiga saften på flaskor.
Då det inte finns något konserveringsmedel i kan du frysa saften för att den ska hålla. Fyll då på plastflaskor med saften och var noga med att inte fylla ända upp utan spara lite utrymme så att flaskan inte spricker då saften expanderar en del när den blir fryst.

Om du vill vara extra ekonomisk kan du göra sylt av saftavkoket, bärmoset (bären du silade av)
Blir väldigt gott!

Lägg då bärmoset i en kastrull, ta och späd med vatten. Du kan även tillsätta lite mer okokta bär för att få lite hela bär i sylten. Tillsätt syltsocker efter smak och koka upp. Låt koka några minuter. Sedan är sylten färdig. Lägg upp den i burk och försvara i kylen eller även den går att frysa om man vill. Men samma sak här tänk på att sylten kan expandera lite så fyll inte för mycket i burken.

// Elisabeth, Therese och Emilie Heden Ölmbrogården

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
vad kul att ni medverkade på kvalitetsmässan.
Eran monter var både inbjudande och såg väldigt fin ut.
Lycka till med erat kvalitetsarbete

mvh Carina Carlsson

Ölmbrovintrosa sa...

Hej Carina!
Tack så mycket!
Kul att du tyckte om vår monter på kvalitetsmässan! Vi hade otroligt trevligt den dagen! Många spännande möten och samtal. Kul att sprida vårt enkla budskap om reminiscens och hanterbarhet, begriplighet och meningsfullhet!
//Therese Heden Ölmbrogården.