Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

tisdag 22 januari 2013

Bagarstuga och bykstuga...

...pratar vi om idag vid eftermiddagskaffet. Alla är samlade, vi äter hemlagad chokladtårta som är kvar efter helgen, vi drygar ut med glass och vispad grädde. Vi tänder ljus och läser ur boken om Lina. Dagens kapitel handlar om hur det bakades i bakstugan, Linas mamma, farmor och pigan får hållas dagen lång för det stora baket, det bakas brödkakor, som man senare lägger i havrebingarna för att de ska hålla. När det är dags för tvätt tar det flera dagar, elda, hämta vatten, tvätta och tömma bykkar.... sedan skölja i ån i iskallt vatten, sedan hänga, sedan mangla, många dagars hårt arbete!
Vi pratar om hur det var förr, men inga av damerna och herrar som bor här nu, har tvättat på det sättet, de känner inte till det där med att man lade det nybakta brödet i havren, så då fick vi lära oss något nytt om gamla tider! Men vi var rörande överens om att det var tungt förr och at vi har det bättre nu! Men vi blev bra sugna på brödkaka, det hade de flesta av oss bakat och hade minnen av sen vi var små, och vi tyckte"hålen" var godast!!
//Marie-Helén och Gunilla Vintrosahemmet

Inga kommentarer: