Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

lördag 17 maj 2014

Mat, måltider och nutrition vid livets slutskede.

Personalen på Vintrosahemmet har i vår haft förmånen att få fortbildning i detta svåra ämne.
Vår dietist Stina Engelheart har varit vår föreläsare.
Det är ett så laddat ämne, det gäller att vara professionell i sin yrkesroll. Mat betyder så otroligt mycket för oss människor, det är både att få i oss näring och ett sätt som vi umgås på, det är oftast mat med när vi träffar andra människor.
 På vårat boende har maten en väldigt stor roll, det kanske det enda man orkar med, att vara med vid måltiderna...att känna dofter, att titta på vid tillagning, att smaka av, att få önska något man tycker om...längtar efter, som tex första rabarberna, spröda, syrliga, som smälter i munnen...det kan var den bästa stunden på dagen, att få något gott som jag tycker om!
...men maten kan också var den värsta stunden...matlusten är borta, tröttheten tar över, illamående, ont i munnen, sväljsvårigheter...en kropp som signalerar att snart är det slut.
Då gäller det att lyssna in, se signaler, symtom som vi måste lindra, ge rätt sorts kost och vätska för att sista tiden i livet ska bli så bra som möjligt. Lyssna på personens önskemål. Vi ska ge personen livskvalitet, SIN
EGEN livskvalitet!





//Marie-Helén Vintrosahemmet

Inga kommentarer: