Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

måndag 15 oktober 2012

Måltidens dag den 18 Okt

På Torsdag är det Måltidens dag i hela landet!
Man har uppmärksammat detta på Örebro Kommuns matsedel.
Denna dag är det lite finare mat som serveras och en festlig efterrätt!
Ölmbrogården kommer köket att duka vackert med vita dukar och fina servetter i Stora Matsalen. De vill på detta sätt uppmärksamma måltiden som något viktigt, för förskolan, skolan och våra boende som äter i matsalen.
Heden kommer också att inta sin måltid tillsammans med Seniorboendet i Stora Matsalen. Måltiden serveras kl 12.45 denna dag.

Här kommer lite allmän info om Måltidens dag:

                                                                          
Temadagen Måltidens dag infaller under årets uppmärksamhetsvecka, och är ett ypperligt tillfälle för landets kommuner att i förskolan, skolan och omsorgen lyfta matvanornas betydelse för hälsan.
I samband med att landets kommuner i dagarna planerar höstens matsedlar har Ett friskare Sveriges arbetsgrupp, i samarbete med Livsmedelsverket, gjort ett utskick till landets kostchefer att ta tillfället i akt och uppmärksamma Måltidens dag.
I Sverige serveras varje dag cirka tre miljoner måltider i vård, skola och omsorg. Måltiderna har stor betydelse i ett folkhälsoperspektiv, på både kort och lång sikt. De kan till exempel vara ett pedagogiskt verktyg i skolan och bidra till att barn och unga blir kvalitetsmedvetna matgäster. De kan användas för att skapa glädje, samhörighet och gemenskap i omsorgen. För äldre och sjuka har måltiden en avgörande betydelse för välbefinnande och tillfrisknande.
Vår förhoppning är att så många som möjligt ska passa på att göra det ”lilla extra” i matsalen den här dagen. Kanske livemusik eller en konstutställning, överraska matgästerna med en nyttig dessert, duka med finporslinet, anordna en dukningstävling eller varför inte något så enkelt som sugrör!

Källa: http://www.fhi.se/Vart-uppdrag/Matvanor/ettfriskaresverige/Aktuella-uppdateringar/Uppmarksamma-Maltidens-dag-den-18-oktober/

//Therese Heden Ölmbrogården.

Inga kommentarer: