Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

lördag 5 november 2011

Alla helgons dag...

Allmänt info om Alla Helgons dag:
Alla helgons dag betyder för många en stor sorg, för det är under den här dagen som man skall tänka tillbaka på sina vänner och släktingar som har gått bort under sista tiden.
Det är tänkt att det skall vara en dag som fylls av lugn och ro.
Man skall helst tillbringa den här dagen med sin närmaste familj och gemensamt med dem, eller andra, sörja och tänka på dem som har gått bort.
Det har blivit väldigt vanligt att man tänder gravljus på sina anhörigas gravar och om man går till sin kyrka som ligger i närheten, eller till vilken som helst, så kan man se att kyrkogården ofta är helt upplyst, av alla ljus.
Man kan väldigt lätt tro att hela kyrkogården står i brand för att skrämma undan alla onda väsen och kanske är det så också.

Källa: http://hogtider.info/alla-helgons-dag/

På Ölmbrogården avd Heden blir många boende hämtade av sina anhöriga för att åka till kyrkogården för att tända ljus, för att minnas de man saknar...
Men inte alla boende får tillfälle att besöka en kyrkogård för att tända sitt ljus!
I två år i rad har vi haft en ljusceremoni i vår trädgård, då de boende som velat, fått tänt ett ljus för den eller dem de saknar, så har vi sedan sett ljusen lysa utanför fönstren på kvällen.
I år bestämde vi att ljus tänds på borden vid kvällsmaten, så får var boende bestämma själv om man vill minnas eller bara njuta av ljusens fladdrande sken i höstmörkret....

Should auld acquaintance be forgot, and never brought to mind?

//Therese, Ölmbrogården.

Inga kommentarer: