Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

torsdag 3 maj 2012

Veckans konstverk

Veckans konstverk är idag en tavla av Gunnar G:son Wennerberg ( 1863-1914) som heter "Pioner".


En nyplockad bukett med pioner är avbildad med kraftfulla penseldrag. Det är både vita, rosa och röda blommor som står fullt utslagna i en glasvas. Buketten avtecknas vackert mot en grön vägg, några blomblad ligger på bordet. Pioner har en stark söt doft och konstnären tycks vilja kittla våra doftupplevelser med sin vit rosa bukett. Konstnären Gunnar G:son Wennerberg är en av pionjärerna inom det nya konstnärligt präglade konsthantverketsom växte fram i slutet av 1890-talet.
Han knöts till Gustavsbergs porslinsfabrik 1895 som konstnärlig ledare. På Stockholmsutställningen 1897 stod den svenska jugendstilen i vårlig blom. Året därpå 1898 målade Wennerberg sin frodiga och väldoftande bukett av pioner. Wennerberg var en framstående formgivare av både keramik och glas där han med sitt växtdekorerade överfångsglas blev den svenska jugendepokens främsta glaskonstnär.

Olja på duk.

Om Gunnar G:son Wennerberg:

Gunnar Gunnarsson Wennerberg, född 17 december 1863 i Skara, död 20 april 1914 i Paris, var en svensk konstnär.
Wennerberg bedrev konststudier under några år i Paris, där han 1889 erhöll "mention honorable" för blomstermålningar. Tillsammans med Per Ekström hade Wennerberg 1891 en separatuställning i Stockholm bestående av blomstermålingar i olja och pastell. 1895 kom Wennerberg att knytas till Gustavsbergs porslinsfabrik som möstertecknare och konstnärlig ledare och kom att formge en rad serviser för fabriken fram till 1908.
Han blev den som tillsammans med Alf WallanderRörstrand introducerade jugendstilen i svensk porslinsindustri. Han arbetade även som formgivare vid Kosta glasbruk.
Wennerberg var son till Gunnar Wennerberg och grevinnan Hedvig Sofia, f. Cronstedt.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gunnar_G:son_Wennerberg

//Therese Ölmbrogården.

Inga kommentarer: