Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

torsdag 17 maj 2012

Veckans konstverk

Veckans konstverk heter "Flickan från Skottland" och konstnären heter Helmer Osslund .



Vi fortsätter att presentera de tavlor som hänger på Vintrosahemmet i syfte som "kulturspridare".

Om konstverket "Flickan från Skottland":
Helmer Osslund har målat ett porträtt av en ung kvinna. Målningens titel avslöjar att hon är ifrån Skottland. Hon är fint klädd i en figursydd dräkt i varma höstfärger och den vita blusen lyser upp hennes ansikte. Med sina mörka ögon tittar hon på oss och ett svagt leende leker på hennes läppar. Håret är uppsatt i en knut och hon har en stor hatt som fyller upp hela bildytan.
Osslund har målat en bröstbild, som gör att betraktaren kommer nära kvinnan. Troligen träffade han henne under sin vistelse i Skottland år 1895. Han målade flera porträtt under sin tid i Skottland. Helmer Osslund återvände till Sverige 1898 och bosatte sig i Norrland. Han kallades "norrlandsmålaren", då han främst målade norrländska landskap men även många porträtt.
Olja på papper.

Om konstnären Helmer Osslund

Född 22 september 1866 i Tuna, Medelpad, död 1938 i Stockholm var en svensk konstnär/målare. Han föddes som Åslund, och var bror till Frida Åslund, men ändrade sitt namn till Osslund vid flytten till Amerika, för att det språkmässigt skulle se bättre ut. Hans specialitet var norrländska landskap, ofta målade på smörpapper. Osslund är även känd som en god porträttmålare.
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Helmer_Osslund

//Therese Ölmbrogården.                                                                                   

Inga kommentarer: