Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

måndag 7 maj 2012

Veckans konstverk

Hittills har vi belyst de konstverk som Ölmbrogården har i Kulturspridar-projektet. Nu ska vi belysa de konstverk som Vintrosahemmet har hängande i sina korridorer...
Vintrosahemmet har fått tavlor på temat "Färgstarka individualister".

Veckans konstverk är: "Utanför en Restaurang i Bois de Boulogne".
                                      Konstnären heter Hugo Birger (1854-1887)


Hästdroskorna kör fram till Restaurangen och en livréklädd man tar emot de nyanlända gästerna.
Det är en uteservering vid Bois de Boulogne i utkanten av staden Paris.
Elegant klädda män och kvinnor sitter och samtalar vid borden. En dam i fotsid röd dräkt eskorteras av en man i hög hatt. En servitör med vitt förkläde visar dem till ett bord.
Vi får ett intryck av 1880-talets Paris.
Målningen är skissartad, utförd som om konstnären snabbt kastat ned sitt intryck på duken stående framför sitt motiv.Hugo Birger var liksom många av sina generationskamrater bosatt i Paris på 1880-talet. Gatulivet var ett populärt ämne för många av konstnärerna.
Det gällde att fånga en tidsanda och förmedla ett intryck av att vara med på plats.
Hugo Birger har inte signerat sin målning, han betraktade den troligen som en skiss.
Olja på duk.

Om Hugo Birger

Hugo Birger, till 1878 Hugo Birger Peterson, född den 12 januari 1854 i Stockholm, död 17 juni 1887 i Helsingborg, var en svensk konstnär som främst var verksam i Paris. Flera av Birgers tavlor finns på Göteborgs konstmuseum och ett antal finns även på Nationalmuseum.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Hugo_Birger

//Therese Ölmbrogården.


2 kommentarer:

Gunilla Arneström sa...

Vilken tavla,fantastiska klänningar och hattar ! Har aldrig hört talas om konstnären,men då jag bor på västkusten så skall jag besöka Konstmuseet i Göteborg och titta på några fler tavlor. Grattis till en stor variation med utbudet av konstnärer och tavlor.Idag har jag själv varit på Konstrunda i några butiker i Mölndal.Kvällsöppet med lite nytt grepp,utställning i småbutiker + handling. Det var trångt i alla affärer och många spännande tavlor.

Ölmbrovintrosa sa...

Visst är tavlan härlig! Vi hade inte hört talas om Hugo Birger tidigare, så det blev en ny trevlig bekantskap!Det låter som det blev det för dig med!
Kul att vi kunde belysa en konstnär som kanske inte alla känner till!
Att ha vart med i projektet att vara kulturspridare har vart väldigt intressant och lärorikt!
Hoppas att vi inspirerat någon till att titta mer in i konstens underbara värld...
//Therese Ölmbrogården.