Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

onsdag 26 september 2012

Salutogent nätverk

Vi på Ölmbrogården kommer från och med Oktober 2012 och ett år framåt att ingå i "Salutogent Nätverk 3" med inriktning mot äldreboenden.

Nätverket kommer att bestå av äldreboenden från åtta kommuner, stadsdelar eller företag. Boendena har ett salutogent arbetssätt som syftar till att stärka omsorgstagarens känsla av sammanhang (KASAM).
Deltagande organisationer representeras av tre personer: Enhetschef, sjuksköterska och kontaktperson.
Nätverksträffarna inleds och avslutas med internat i Stockholmstrakten.
För dessa är tidningen " Äldreomsorg" värd. Vid det första tillfället går man igenom arbetssättet och presenterar temat för den nästa träffen. Därefter turas äldreboendena om att vara värd.
Vid nätverksträffarna arbetar vi med kollegialt lärande, seminarier och föreläsningar.

Vi kommer alltså att besöka olika vård och omsorgsboenden i Sverige, från Piteå i norr till Malmö i söder under ett års tid!

Här kommer en länk om det "Salutogena nätverket": http://www.fortbildningab.se/ao/?location=1,1&page=1&kursnr=7225

Samtalsledare och handledare kommer att vara Peter Westlund, som vi tidigare nämnt här på bloggen! Han var med och startade vår salutogena resa, så vi har mycket att tacka Peter Westlund för!

Här kommer en länk till Peter Westlunds hemsida för er som är intresserade att läsa mer:  http://peterwestlundfou.wordpress.com/

Detta ska bli jättespännande och vi ser verkligen fram emot att ingå i detta nätverk, för att fortsätta arbeta mot målet Fredrik Bergström satte en gång i tiden och myntade uttrycket..."Så salutogent det går..."

//Therese Heden Ölmbrogården.

Inga kommentarer: