Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

torsdag 23 januari 2014

Veckans guldkorn...

Vi på Heden Ölmbrogården arbetar mycket med reminiscens. Reminiscens är helt enkel en metod där man arbetar med historia och traditioner för att öka lusten och viljan att kommunicera.
Genom att använda minnesväckare väcks associationer och personer kan minnas sådant som hon trodde sig ha glömt för länge sedan.

I måndags kväll satt jag tillsammans med fyra damer i köket på Heden 2.
Två av våra damer är uppvuxna på gårdar där man haft djur och sedan gift sig och fortsatt att driva en gård. Dessa damer har mycket gemensamt att prata om.
Denna kväll började damerna prata om hur det var att gå upp halv 5 varje dag för att mjölka. En av damerna berättade för de andra att prästen i socknen hade tyckt synd om dem som fick gå upp så tidigt så han hade föreslagit:
- Ni kan väl ta sovmorgon en dag och strunta i att mjölka korna...
- Jo.. Det skulle se ut fnissade våra damer då skulle korna ha skrikit och råmat så de väckt hela byggden...
Så började de prata om mjölkningens vedermödor, och om det som kom efter...Så sa en dam:
- Och den där separatorn...och så suckade hon.
Då vaknade jag till liv, för vi personal har fått korn på en separator som vi kan få och ha på avdelningen, som vi tänkt använda till minnesväckare med tanke på reminiscens. Så jag sa:
- En separator, en sån har vi tänkt att ta hit och ställa i korridoren här... jag log.
Bägge damerna stirrade på mig, men så sa den ena:
- Släpa för sjutton inte hit en separator...
- Nehej, sa jag förvånat.
- Vad ska du göra det för, sa den andra dagen.
- Jaa..sa jag, nu väldigt tveksam. För att vi ska kunna titta på den och minnas och prata om den...
- Minnas... sa  den ena damen. Ska du släpa hit en, när vi spenderat största delen av vårt liv  att försöka glömma den...

Jaha, så någon separator i korridoren, det behöver vi inte ha om vi inte vill väcka mardrömmar till liv...

//Therese Heden Ölmbrogården.

Inga kommentarer: