Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

torsdag 19 april 2012

Kostprojektet...

Heden, Ölmbrogården arbetar nu med kostprojektet, som jag skrivit tidigare om på bloggen...
Här kommer lite info om vad själva kostprojektet går ut på, förra inlägget var om genombrottsmetoden vi använder, då vi arbetar i projektet...
Bad projektledarna sammanfatta vad projektet går ut på, för att informera er läsare på bloggen...
//Therese Ölmbrogården.

Kostprojektet

Projektet Måltidens betydelse för äldre har pågått i Örebro kommun sedan 2010. Syftet är att förbättra maten och måltiderna inom äldreomsorgen, med bakgrunden av att tidigare brukarundersökningar visat att hur nöjda pensionärerna är varierar mellan olika vård- och omsorgsboenden, trots att det ibland är samma mat (vid huvudmålen) från samma tillagningskök som serveras.

Inom projektet har 14 team från vård- och omsorgsboenden arbetat med förbättringar kring maten, måltiderna och nutritionsarbetet på respektive enhet. Under 2012 kommer ytterligare sju team att ingå i projektet, varav ett team kommer från Ölmbrogården. Teamen består av omvårdnadspersonal, enhetschef, arbetsterapeut, sjuksköterska och representant och kökschef från tillagningskök. Teamens förbättringsarbeten genomförs enligt Genombrottsmetoden, där förändringsidéer testas i liten skala, för att därefter spridas, sätta sig i den vardagliga verksamheten och förhoppningsvis ge ett genombrott! Enligt metoden ska förändringarna testas mot tydliga mål och ska utvärderas efter en förutbestämd tid. Efter utvärderingen tas beslut om förändringen var en förbättring som ska införlivas i verksamheten, om förändringsidén behöver justeras och testas igen eller om man ska förkasta idén. Förbättringsarbetet på enheten varvas med gemensamma seminarier, med möjlighet till kunskapspåfyllning och erfarenhetsutbyte.

//Carina Carlsson, Projektledare. Stina Engelhart, Dietist/ Projektledare.

Inga kommentarer: