Om oss

Vintrosahemmet och Ölmbrogården är två vård- och omsorgsboenden som geografiskt ligger i olika delar av Örebro kommun, men tillhör samma vård- och omsorgsområde. Våra boenden arbetar med ett hälsofrämjande, så kallat salutogent förhållningssätt. Vi som skriver heter Marie-Helén Ardeman, Vintrosahemmet och Therese Nilsson, Ölmbrogården. Vi är två undersköterskor som tillsammans med våra medarbetare vill förmedla en positiv syn på äldreomsorgen idag!

onsdag 11 juni 2014

En mysig dag på Ölmbrogården...

Hela dagen igår var en mysig dag. Vädret var härligt, solen sken från en klarblå himmel.
Det var varmt redan på morgonen. En del av våra damer valde att äta frukosten ute på uteplatsen och sedan satt de kvar ute och mös tillsammans.

På förmiddagen flyttade vi oss ut i trädgården och tog av oss strumporna och gick barfota. Vi mindes våra "barndoms-barfota" somrar och lät grässtråna killa oss mellan tårna.

Image and video hosting by TinyPic

Vi åt lunch ute.

Så hade Gläntan bakat och kom upp med en kaka till oss, som vi festade på till eftermiddagskaffet. Jättegod och otroligt trevligt att bli bjudna! Tack så mycket Gläntan!
Snart är Gläntans uteplats klar! Det går med vindens fart det där bygget!

-Kanske blir vi nedbjudna på kaffe på nya verandan då den är färdig?

På kvällen var det mycket prat, skratt och skoj på hela Heden.

Herrarna satt tillsammans i tv-rummet och tittade på Ingo vs Floyd, igen, den filmen vart en favorit man ville se igen...Någon hade med karameller och bjöd sina kamrater på. De pratades om matchen och om vår svenska hjälte Ingo.
Våra damer satt ihop i köket och där pratades det om allt möjligt. Om allt från att vara en "rulta" till barnafödande och vi pratade om hur våra barn såg ut då de var nyfödda.
Ingen var så intresserad av att gå och lägga sig så vi satt uppe och umgicks...
Lite senare var samtalsämnet att förr hörde man ofta att barn föddes med "klumpfot". Vi som kunde lite sjukvård visste vi något om det? Nu hör man inte längre att barn föds med det, sa en dam. Och jag har alltid undrat vad det är!
Så då fick vi användning för vår publika dator...Vi googlade! Det visade sig att klumpfot inte var en klumpfot utan att det var en förvridning av foten. Vi tittade på bilder hur det såg ut, tog reda på vad man gjorde åt det och vad prognosen var. Damen som alltid undrat tyckte att det var bra, nu förstod hon äntligen vad klumpfot var!

Sedan var det en av våra boende som tyckte att det började bli sent:
- Någon nattsuddare har jag aldrig varit...Så då bröt vi alla upp för att gå och lägga oss.
På väg till den boendes rum, hörde vi att någon gick ute på uteplatsen, vi gick ut och tittade vem det var.

Där på uteplatsen stod en annan boende med händerna i fickorna i den nu svala kvällen och tittade ut mot dagis och skolan, så tog han sig en sväng ut i trädgården, en liten promenix för sig själv och sedan gick han in och la sig.
Det är härligt med sommaren, att vi har en uteplats i markplan så att våra boende kan välja själva var man vill vara, ute eller inne...
- Ja så kan det vara... en solig och varm dag... på Ölmbrogården...

//Ingegerd, Anders, Amanda, Therese, Sandra, Anna, Inger Heden Ölmbrogården.

Inga kommentarer: